לפני שנרד לפרטים, בואו נניח את זה כבר עכשיו על השולחן – הלבנת שיניים אינה מזיקה. ועדיין, כמו בכל טיפול רפואי אחר, גם טיפול הלבנת שיניים צריך להתבצע על פי כללים ובמסגרת גבולות גזרה מותרים. חריגה מגבולות הגזרה האלה בהחלט יכולה לגרום נזק,
ממש כפי שטיפולים רפואיים אחרים, אם הם מבוצעים על ידי גורם לא מוסמך, באמצעות אמצעים לא מורשים ובצורה לא מבוקרת, יכולים לגרום נזק. אז האם הלבנת שיניים מזיקה? על כך תוכלו לקרוא ממש כאן בשורות הבאות.
כיצד מבוצעת הלבנת שיניים?
ובכן, גוון השיניים שלנו נקבע על פי שני פרמטרים מרכזיים: הפרמטר הגנטי והפרמטר הסביבתי. הפרמטר הסביבתי כולל בתוכו את כל אותם חומרים שאליהם נחשפות השיניים במהלך חיינו ושלאורך זמן הופכים למשקעים על גבי הזגוגית החיצונית של השן.
חומרים אלה כוללים עשן סיגריות, צבעי מאכל, תבלינים, קפה, זיהום אוויר וכדומה. הצטברות משקעים של חומרים אלה על גבי השן יכולה לשנות את הגוון הטבעי ולפגוע במידת הבהירות שלה. יחד עם זאת, לא אלו החומרים שמשפיעים על הגוון הטבעי של השן וניקוי של כל החומרים הללו מעל זגוגית השן, יהיה יסודי ככל שיהיה, לא יכול להבהיר את גוון השן הטבעי.
הגוון הטבעי של השן נקבע על פי שכבת הדנטין שמצויה בתוך השן ולא מחוצה לה. זאת אומרת, שגוון השיניים שלנו נובע מתוך השן וכדי להבהיר את הגוון הזה, עלינו להבהיר את הגוון שבתוך השן. הבהרת הדנטין מבוצעת באמצעות שימוש בחומרים מחמצנים כמו היידרוג'ן פירוקסייד. חומרים אלה מיושמים אמנם על גבי מעטפת השן החיצונית, אך חודרים פנימה דרך הזגוגית ומחמצנים את שכבת הדנטין בכדי להבהיר אותה עד כמה שניתן.
מה מקור החשש לנזק בהלבנת שיניים?
השאלה האם הלבנת שיניים מזיקה היא אינה שאלה נדירה ורבים טורחים לבדוק את העניין לפני שהם ניגשים לרופא השיניים. החשש מנזק לשיניים כתוצאה מטיפול הלבנת שיניים נובע מכמה סיבות:
- תרופות סבתא – אנשים רבים מנסים דרכים שונות להפוך את השיניים שלהם לבהירות יותר, בין היתר באמצעות תרופות סבתא כמו צחצוח שיניים עם סודה לשתייה או שפשוף השן עם לימון. שיטות אלה אינן מלבינות את השיניים, שכן הן אינן חודרות לדנטין ואינן מבצעות את פעולת החמצון הנדרשת. מה שהן כן עושות, זה נזק לזגוגית האמייל החיצונית של השן, תוך שהן הופכות אותה לרגישה וחלשה יותר.
- שימוש לא מבוקר – הלבנת שיניים הוא טיפול שניתן לבצע בבית או במרפאת שיניים, אבל הוא תמיד חייב להתבצע עם חומרים מאושרים שניתנים למטופל על ידי רופא השיניים ועל פי הוראות הרופא. אנשים רבים, בניסיון לזרז את התהליך או להשיג לכאורה תוצאות טובות יותר, עושים שימוש מוגזם בחומרים אלה, מעבר להוראות שניתנו להם ובכך גורמים נזק לשן.
- גיל לא מתאים – הלבנת שיניים הוא טיפול שאינו מומלץ לפני גיל 15. עד גיל זה עדיין מתפתחת השן והמבנה הפנימי שלה ובשלבי ההתפתחות האלה עלול להיגרם נזק ללשכת מוך השן על ידי מי החמצן החודרים אל השן.
- יישום לא נכון – יישום לא נכון של חומרי ההלבנה, גם אם מבוצע בתדירות הרצויה, יכול לגרום לדליפת חומר הלבנה אל החניכיים ולגרום לכוויות קלות. ביישום נכון של חומר ההלבנה, ניתן למנוע לחלוטין את התופעה, המה גם שלא מדובר בנזק קבוע, אלא במצב שחולף תוך מספר ימים.
בשורה התחתונה, החשש סביב השאלה האם הלבנת שיניים מזיקה או לא, הוא חשש שמקורו בהתנהלות לא נכונה, לא אחראית ולא מבוקרת של אנשים רבים, אך בשום פנים ואופן לא בטיפול עצמו. טיפול הלבנת שיניים שמבוצע בצורה מבוקרת ואחראית אינו מזיק כלל לשיניים וניתן לבצע אותו אחת לשנה עד שנתיים בכדי לשמר גוון שיניים בהיר מבלי לגרום כלל נזק לשן.
ראוי לומר שלאורך תהליך ההבהרה ומעט לאחר מכן, השיניים עשויות להיות מעט יותר רגישות ובמהלך תקופה זו גם לא מומלץ לצרוך מאכלים עם צבעי מאכל או עם צבעים חזקים בכלל, אבל מדובר במצבים חולפים בלבד, שאינם משקפים נזק אלא תופעות לוואי ומגבלות זמניות שחולפות בתוך ימים ספורים, ממש כמו תופעות לוואי אחרות המופיעות לאחר טיפולי שיניים וטיפולים רפואיים אחרים.
האם יש הבדל בין טיפול ביתי לטיפול במרפאה?
התשובה היא לחלוטין לא. כל עוד אתם מבצעים את הטיפול באמצעות חומרים מאושרים על פי מרשם רופא וכמובן על פי הוראות הרופא, אין שום הבדל בין רמת הבטיחות של הטיפול הביתי לזה שניתן לכם במרפאה.
בטיפול הלבנת שיניים במרפאה, נעשה שימוש בחומרים בעלי ריכוז גבוה יותר ובאור מרוכז שמפעיל את החומר המחמצן. שני מאפיינים אלה מאפשרים לזרז את תהליך הטיפול, אך אינם מביאים תוצאות טובות יותר או בטוחות יותר.
הטיפול הביתי הוא בטוח בדיוק באותה מידה ואין כל חשש בביצועו באופן פרטי בבית ובלבד, שאתם מבצעים את הטיפול על פי הוראות הרופא ולא חורגים מההוראות שניתנו לכם.
בסך הכל, אין כל בסס לחשש סביב השאלה האם הלבנת שיניים מזיקה. הנזק הפוטנציאלי של טיפול כזה הוא בדיוק כמו הנזק הפוטנציאלי של כל טיפול רפואי, טיפול שיניים או טיפול אסתטי אחר, שמבוצע בצורה לא מקצועית,
באמצעות חומרים לא מאושרים או בהתוויה לא מאושרת. כל עוד אתם מבצעים את הטיפול המאושר ותחת פיקוח רופא השיניים שלכם, בין שאתם בוחרים לעשות אותו בביתכם ובין שאתם בוחרים את אופציית הטיפול במרפאה, אתם יכולים להיות לגמרי בטוחים שהשיניים שלכם תשארנה בריאות ופרט לכך שהן יהיו בהירות יותר, לא ייגרם להן שום נזק.