שיניים לבנות נחשבות לטופ של אסתטיקת הפה ולא לחינם. הגוון הלבן משדר ניקיון, היגיינה, יופי ואפילו גנטיקה טובה. אלא שגוון שיניים לבן לחלוטין הוא סופר נדיר ולמעשה נחשב לחריגה מן הנורמל. אלא שלחריגה הזאת כולנו שואפים ולשם כך מוצעים לנו היום שלל פתרונות להלבנת שיניים, חלקם יעילים יותר, חלקם יעילים פחות וחלקם גם מסוכנים לשיניים. אחד הפתרונות היעילים ביותר בעת האחרונה הוא הפתרון של הלבנת שיניים באמצעות סד. בשורות הבאות נדבר קצת על הלבנת שיניים בכלל, על האופן בו נקבע גוון השיניים הטבעי והאופן בו ניתן לשנות אותו וכמובן על הטכניקה החדשה, שהולכת ותופסת יותר ויותר תאוצה בעולם רפואת השיניים והאסתטיקה של הפה.
גוון השיניים – ממה הוא נובע?
השן היא למעשה עצם, שאמנם מהווה יחידה אינטגרלית אחת שלמה, אך נחלקת לשלושה חלקים: כותרת השן, צוואר השן ושורש השן. כותרת השן הוא החלק הנראה מעל קו החניכיים. שורש השן הוא החלק הנסתר מתחת לחניכיים ומעגן את השן למקומה וצוואר השן הוא החלק שמחבר בין שניהם. בניגוד לעצמות אחרות בגוף, עצם השן נהנית מהגנה חזקה באמצעות שכבת אמייל המצפה אותה מכל עבר. שכבת האמייל מיועדת להעניק לשן חוזק מבני בהתמודדות עם פעולות הטחינה והלעיסה, להעניק לה רמת איטום גבוהה והגנה מפני חדירת חיידקים ושיירי מזון ולהעניק לה את המראה והמרקם החלק. בתוך השן עצמה אפשר למצוא שני רכיבי מפתח: מוך השן והדנטין. הדנטין היא השכבה הפנימית שמצפה את השן מצדה הפנימית ומוך השן הוא למעשה המילוי של העצם, בדומה למח העצם בעצמות הגוף האחרות.
כאשר אנו מביטים בשן, אנחנו רואים למעשה שכבת אמייל שקופה למדי מבעדה משתקף הדנטין. המשמעות: גוון השן הטבעי נקבע בעיקר על ידי הדנטין. המשמעות הנוספת: זה כמעט לא משנה כמה ננקה ונצחצח את אמייל השן – היכולת של צחצוח השן לשנות את הגוון הטבעי של השן היא כמעט ובלתי קיימת. מה שכן נוכל לעשות באמצעות זאת, זה למנוע הצטברות של משקעים על גבי האמייל. במילים אחרות: צחצוח שיניים לא יכול להלבין את השיניים אך הוא יכול למנוע הצטברות לכלוך על גבי אמייל השן וזה לכשעצמו חשוב מאוד לאסתטיקת הפה. יחד עם זאת, כאשר אנחנו רוצים להלבין את השיניים, נצטרך לחדור פנימה אל כיוון הדנטין. זה בדיוק מה שעושים במסגרת טכניקות של הלבנת שיניים באמצעות סד והלבנת שיניים בכלל.
אז איך מלבינים את השיניים?
הדבר הראשון שחשוב להקפיד עליו הוא היגיינת הפה והשיניים. הגוון הטבעי של השן שלכם הוא אולי לא לבן, אבל הוא יכול להיות הרבה פחות לבן ממה שהוא. תבלינים עתירי צבע, עישון, בעיות רפואיות בשיניים, הצטברות עששת ומשקעי אבנית על השן – כל אלה ועוד, יכולים לפגוע מאוד במראה הבהיר של השן ולהעניק לה גוון צהבהב ואף חום, שאין שום קשר ביניהם ובין אסתטיקת השן. על כן, חשוב מאוד לצחצח שיניים לפחות פעמיים ביום ועד כמה שניתן, להימנע מפעולות שפוגעות בגוון השן. אבל כל זה רק יכול להבטיח לנו שימור של הגוון הטבעי. המטרה המרכזית של תהליך הלבנת שיניים היא למעשה לשנות את הגוון הטבעי של השן לכיוון הבהיר יותר עד כדי לבן מוחלט.
לשם כך נעשה שימוש בחומרים שיודעים לחדור את האמייל של השן ולהבהיר את הפיגמנטציה של הדנטין. מידת ההבהרה היא כמובן מוגבלת ומשתנה ממקרה למקרה בהתאם לנקודת הפתיחה. אדם עם דנטין כהה במיוחד (יחסית כמובן), לא יוכל להשיג שיניים לבנות כמו אדם בעל דנטין בהיר יותר. אפשר להתייחס לזה כאל איקס מידות הלבנה שיכול טיפול ההלבנה להעניק לנו ואיקס מידות ההלבנה הללו יהיה תמיד ביחס לנקודת הפתיחה של גוון השן הטבעי. הלבנת שיניים באמצעות סד היא הטכניקה המתקדמת ביותר וגם היעילה ביותר להחדרת החומרים האלה אל הדנטין וביצוע השינוי הנדרש בגוון השן.
הלבנת שיניים באמצעות סד – איך זה עובד?
אפשרות אחת לביצוע הלבנת שיניים היא באמצעות מריחת חומרים על השן. טכניקה זו מוגבלת מאוד ביעילות שלה בגין היכולת לשמר את החומר על גבי השן לאורך זמן. מה שנדרש לנו הוא התקן שבתוכו נוכל להזין את חומר ההלבנה ולאחר מכן להלביש את ההתקן על קשת השיניים כך שהשיניים "יטבלו" בחומר המלבין לאורך זמן. העניין הוא שקשת השיניים הדנטלית היא בעלת מבנה שונה אצל כל אחד ואחת מאיתנו. כדי להבטיח שהשיניים אכן יטבלו בחומר ההלבנה לאורך זמן, עלינו לוודא שההתקן תואם את מבנה הלסת והקשת הדנטלית וזה בדיוק מה שיודע לעשות רופא השיניים במסגרת טיפול הלבנת שיניים באמצעות סד.
בטכניקה זו מבצע הרופא הדמיה של הקשתות הדנטליות של המטופל הספציפי ובצורה ממוחשבת יוצר סד סיליקון גמיש. סד זה מיוצר היום בעיקר במעבדות ייעודיות אם כי כבר בעתיד הקרוב ניתן יהיה להדפיס אותו במדפסת תלת ממד בכל מרפאת שיניים. הסד עצמו מותאם בדיוק לקשת השיניים של המטופל הספציפי. תהליך ההלבנה עצמו מבוצע על ידי הזנת חומר ההלבנה אל תוך הסד והלבשת הסד על קשת השיניים לאורך שנת הלילה. התאמת הסד למטופל הספציפי מבטיחה כי הסד לא יפריע למטופל בשנתו וכי חומר ההלבנה יהיה במגע תמידי עם השיניים. היתרון הגדול של שיטת הסד הוא שהוא רב פעמי. בכל מספר חודשים ניתן לחזור על הטיפול באמצעות הוספת חומר הלבנה אל תוך הסד הקיים וכך לשמר גוון כמה שיותר בהיר של השיניים ואף להשיג גוון יותר ויותר בהיר בצורה מדורגת.
האם אפשר להשתמש בסד באופן חופשי מתי שרוצים?
התשובה היא לחלוטין לא. הסד מספק לנו למעשה קונסטלציה נוחה ויעילה יותר ליישום חומר ההלבנה על גבי השיניים, אבל עצם נוחות השימוש בו לא יכולה להוות בסיס להגברת השימוש בו מעבר למותר. תפקידו של חומר ההלבנה הוא כאמור, לחדור את אמייל השן ולהשפיע על הפיגמנטציה של הדנטין בתוך השן. מן הסתם, תהליך זה שמבוסס על תהליכים כימיים חזקים, הוא לא תהליך שאנחנו רוצים להפוך לתהליך שגרתי המבוצע באופן יומיומי או בתדירות גבוהה. תהליך של הלבנת שיניים הוא תהליך שמבוסס על יישום בודד אחת למספר חודשים ולא מעבר לכך. בדרך כלל וכתלות בסוג החומר בו עושים שימוש, ניתן לבצע את התהליך אחת לשלושה חודשים, אם כי כל החלטה לגבי תדירות הביצוע של הלבנת שיניים באמצעות סד, צריכה להתקבל ולהיות מאושרת על ידי רופא השיניים המטפל.
מטופלים שחורגים מהתדירות המותרת, עלולים לחוות פגיעה משמעותית בשכבת האמייל, הפיכת השיניים לרגישות יותר ולבסוף התפתחות בעיות שיניים שבהן גוון השיניים היא הבעיה הקטנה ביותר. על כן, גם אם אתם נכנסים למהלך של הלבנת שיניים באמצעות סד, חשוב שתעשו את הדברים בצורה מסודרת ובאישור הרופא ובעיקר, שתהיו ריאליים לגבי התוצאות שניתן להשיג. לעניין זה, ביצוע חוזר ונשנה של התהליך לא יוביל לגוון לבן יותר ממה שניתן להשיג ומכך בדיוק צריך להיזהר בטיפולי הלבנת שיניים בכלל.