קבלת טיפולי שיניים וטיפולים רפואיים בכלל במהלך תקופת ההיריון, הוא נושא שנוי במחלוקת במיוחד לאור העובדה שהממצאים בו הם לא חד משמעיים. יחד עם זאת, את כלל הטיפולים הרפואיים נהוג לחלק לשלוש קבוצות על פי מפתח של חירום מול בחירה ולקטלג את כל טיפולי הבחירה כטיפולים שכדאי להקדים להריון או לדחות אותם לאחריו. הלבנת שיניים בהריון אינה שונה בהיבט זה ובכל זאת, כדאי להבין למה ומדוע ואת זה ננסה לעשות ממש כאן בשורות הבאות.
הריון – שניים שהם אחד
רובן המכריע של הנשים, מקפידות מאוד לשמור על העובר שלהן במהלך תקופת ההיריון ונוקטות בדרך כלל בגישות מחמירות בכל הקשור לסיכון העובר ובצדק. במהלך תקופת ההיריון מחובר העובר לגופה של האם באופן מוחלט ולמעשה מושפע מכל פעולה שמבצעת האם.
תזונת האם משפיעה על העובר, מנוחתה או פעילותה הגופנית משפיעה על העובר, החשיפה שלה לגורמים חיצוניים שונים משפיעה על העובר ולמעשה כל מה שחווה האם, משפיע על העובר או לכל הפחות, עלול להשפיע עליו. ההבדל היחיד הוא שמרבית המצבים והגורמים שמולם נהנית האם מעמידות מלאה ועשויים להיראות לה נורמליים לחלוטין, יכולים להשפיע בצורה דרמטית ומזיקה על העובר. כך למשל, צילומי רנטגן, על אף שידוע כי מדובר בצילומים מזיקים לכל אדם, אינם מהווים סיכון משמעותי עבור האם, במיוחד לאור אמצעי המיגון המיושמים היום במהלך הצילום. אלא שעבור התינוק יכולים צילומים אלה להוות מקור סיכון משמעותי, שיכול להשפיע על התפתחותו בצורה דרמטית.
על כן, בכל פעולה שאת מבצעת במהלך ההיריון ובכלל זה גם הלבנת שיניים בהריון, תמיד כדאי לזכור שמדובר שאתם למעשה שניים שהם אחד ושכל החלטה צריכה להילקח בחשבון אל מול שניכם – את מחד והעובר מאידך.
טיפולים שמותר ואסור לבצע במהלך ההיריון
ככלל, מרבית הטיפולים הרפואיים הניתנים היום, כרוכים במתן חומרים כימיים או בביצוע פעולות שמשפיעות על הביולוגיה האנושית, אפילו אם באופן רגעי וזמני. בהתאם לכך, מן הראוי לא לעבור כל טיפול רפואי במהלך ההיריון. אלא שבפועל, טיפולים רפואיים עשויים להידרש גם במהלך ההיריון ולא תמיד ניתן או נכון להימנע מהם. לשם כך, נהוג לחלק את כלל הטיפולים הרפואיים לשלושה סוגים מרכזיים של טיפולים ובכלל זה: טיפולי חירום, טיפולים חיוניים וטיפולים אלקטיביים.
טיפולי חירום הם טיפולים שאין כל אפשרות לוותר עליהם והם צריכים להתבצע באופן מיידי, בין שמדובר בתקופת הריון ובין שלאו. טיפולים חיוניים הם טיפולים שחשוב ונכון לעבור אותם בהקדם, אך הדברים נתונים לשיקול דעתם של הרופא והמטופל סביב האפשרות לדחות אותם במקרה הצורך. טיפולים אלקטיביים הם טיפולי בחירה שאין כל צורך רפואי לעבור אותם ולכן, אם יש סיבה, אפילו חלקית, לדחות אותם, אז זה מה שנכון לעשות – לדחות אותם. טיפולים אסתטיים מכל הסוגים ובכלל זה גם הלבנת שיניים, הם דוגמא נהדרת לטיפולים אלקטיביים ולכן מן הראוי לדחות אותם עד לאחר ההיריון.
אבל למה נכון לדחות אותם?
ככלל, הלבנת שיניים הוא טיפול בטוח מאוד, שבשונה מטיפולי שיניים אסתטיים אחרים, אינו כרוך לא בפעולות כירורגיות, לא בצילומי רנטגן ולא בצורך לקבלת תרופות כימיות. יחד עם זאת, בתהליך של הלבנת שיניים נעשה שימוש בחומר מחמצן (היידרוג'ן פרוקסייד), שמטרתו היא לחדור את שכבת האמייל החיצונית של השן ולהבהיר את שכבת הדנטין שבתוך השן. חומר מחמצן זה אינו נחשב לחומר בריא גם לאנשים מבוגרים, אך בשימוש במינון הנכון אפשר להפיק ממנו תועלת רבה ללא כל נזק. עבור עובר, שזה עתה מתפתח גופו, איבריו ומוחו, חומר כזה יכול בהחלט לגרום נזק. זה נכון שאת החומר מורחים על החלק החיצוני של השן, אבל מטרתו היא לחדור אל תוך החלל הפנימי של השן, שם ממוקמת שכבת הדנטין ומהאזור הזה, החומר בהחלט יכול להיספג למחזור הדם ובסופו של דבר להגיע גם אל העובר. כפי שאמרנו בתחילת דברנו, טיפולי הלבנת שיניים בהריון הוא נושא שנוי במחלוקת דווקא בשל היעדר השפעות חד משמעיות של הטיפולים על העובר.
במקרים מסוימים, הטיפול כלל לא ישפיע על העובר ובמקרים אחרים, ייתכן שתהיה השפעה כזאת או אחרת, שאולי נדע ואולי לא נדע לקשר אותה לטיפול עצמו. מאחר ומדובר בטיפול אלקטיבי, שאין כל צורך חיוני לבצע אותו עכשיו ומאחר ואת לבטח מעדיפה לנהוג במירב הזהירות, מן הראוי לשקול את דחיית הטיפול עד לאחר ההיריון, גם אם זה ממש בוער בתוכך להבהיר את גוון שינייך כאן ועכשיו.
האם דברים אלה נכונים לגבי כל סוגי ההלבנה?
ובכן, התשובה היא כן למעט טיפול אחד שמייד נדבר עליו. טיפולי הלבנת שיניים מוצעים היום לביצוע במרפאה או בבית, אבל הם כולם מבוססים על אותו קונספט של שימוש בחומר מחמצן החודר אל שכבת הדנטין ומבהיר את הפיגמנטציה שלה.
טיפולים מסוימים כרוכים בהפעלת קרני אור מרוכז במטרה להפעיל את החומר הפעיל בתוך חומר ההלבנה, אך הפעולה הכימית היא אותה פעולה כימית בכל סוגי הטיפולים, בין שמדובר בטיפול הביתי ובין שמדובר בזה שמבוצע במרפאת השיניים. אחרי שאמרנו את זה, זה לא אומר שלא תוכלו לעשות דבר, לפחות כדי לשפר ולא במעט את המצב.
אחד הגורמים המרכזיים לשינוי גוון השיניים הוא הצטברות של משקעים על גבי שכבת האמייל החיצונית – כתמי עישון, כתמי קפה, כתמי תבלינים ואפילו כתמים הנובעים מזיהום אוויר סטנדרטי. הטיפול בכתמים אלה יכול להתבצע באמצעות משחות שיניים המכילות גרגרים מיקרוסקופיים המיועדים לשפשף את המשקעים ולהסיר אותם בהדרגה מהשן. טיפול זה אמנם לא משיג את התוצאות של טיפול הלבנת שיניים וגם לא משפיע על שכבת הדנטין הפנימית של השן, אבל זה בדיוק מה שהופך אותם לאופציה נהדרת עבור אישה שמעוניינת לעבור טיפול הלבנת שיניים בהריון.
השימוש במשחות שיניים אלה בתקופת ההיריון הוא בטוח לחלוטין, אינו מכיל חומרים שיכולים להזיק לעובר וגם פעולתו אינה יכולה להזיק לעובר. את הלבנת השיניים עצמה תוכלי לדחות עד לאחר הלידה ואת החודשים הקרובים תוכלי להקדיש דווקא לניקוי האמייל החיצוני באמצעות משחות אלה.
אז מה השורה התחתונה?
השורה התחתונה היא, שבמהלך תקופת ההיריון מומלץ להימנע מכל טיפול שאינו טיפול חירום ואינו חיוני. הלבנת שיניים בהריון הוא לחלוטין לא טיפול חירום והוא גם לא חיוני ברמה הרפואית. במרבית המקרים, אנשים הבוחרים לבצע הלבנת שיניים, בוחרים לעשות זאת אחרי שנים שחיו עם הגוון הנוכחי של שיניהם ואין שום סיבה שלא תוכלי להמשיך במצב הנוכחי לעוד מספר חודשים. לאחר הלידה תוכלי לבצע את הטיפול ללא כל חשש ובצורה הרבה יותר נוחה.
לעניין זה חשוב לדעת שרופאי שיניים שונים מחזיקים בעמדות שונות לגבי טיפולי הלבנת שיניים בהריון. ייתכן שרופא השיניים שלך דווקא יעודד אותך לעבור את הטיפול גם במהלך תקופת ההיריון וייתכן שלא. בשורות אלה פרשנו בפנייך את הסיכון המרכזי לביצוע הטיפול במהלך ההיריון על מנת שתוכלי לבחון את הדברים בעצמך ולהבטיח שאתם נמצאת תמיד באזור הבטוח, ללא קשר לעמדת רופא השיניים הספציפי שלך.