fbpx

השתלת שיניים בהריון

השתלות שיניים בהריון

תוכן עניינים

המראה של אישה בהיריון הוא מראה שכיח מאוד, שלא מעורר אצלנו מחשבה שנייה על העובר על האישה ההרה. אלא שהאישה ההרה עצמה מסתובבת בדרך כלל עם לא מעט חששות, כשפתאום כל פעולה שאותה הייתה רגילה לבצע ללא שום מחשבה שנייה, הופכת לסוגיה המחייבת התייעצות עם אנשי מקצוע במטרה להבטיח כי לא תהיה פגיעה בעובר או בהריונית עצמה. טיפולי שיניים היא דוגמא נהדרת לפעולה כזאת ובנושא הזה ישנן עמדות שונות, המובעות על ידי רופאי שיניים שונים ואפילו אנשי מקצוע שונים במשרד הבריאות ובגופי בריאות אחרים. אז האם מותר או אסור לבצע השתלת שיניים בהריון? האם ישנו זמן טוב יותר או פחות לבצע אותה? על כך תוכלו לקרוא ממש כאן בשורות הבאות.

מדוע בכלל עולה השאלה לגבי היכולת לבצע השתלת שיניים בהריון?

ובכן, את ההתחבטות סביב עריכת טיפולי שיניים במהלך תקופת היריון אפשר להפריד להתחבטות פסיכולוגית והתחבטות רפואית. ברמה הפסיכולוגית, טבעי הוא שאישה בתקופת הריון חוששת יותר לבצע פעולות שונות מתוך רצון טבעי ומתבקש להגן על העובר ולא לסכן את עצמה. מאמץ גופני, פעילות ספורטיבית, תזונה ועוד שלל פעולות שגרתיות לחלוטין, הופכות פתאום למקור לחשש. אופיים של חששות אלה הוא שהם מתעוררים ללא קשר לעובדות רפואיות אלא רק מתוך מצבה הפסיכולוגי של ההריונית עצמה וחשוב להדגיש שכל החששות האלה הם לגיטימיים ובמקרים רבים גם מוצדקים. חלקם עולים בקנה אחד עם השיקולים הרפואיים המקצועיים וחלקם גם נובעים מהיכרותה של האישה עם עצמה ועם התחושות שלה על בסיס "יודעת מה טוב בשבילה" ואין לזלזל בכך כלל וכלל.

מן הצד השני, ישנה ההתחבטות הרפואית, שמתבססת כבר על נתונים יותר מדעיים ומוכחים. בהיבט זה, אי אפשר להתעלם מכך שתקופת ההיריון היא תקופה בה חווה הגוף שורה של שינויים ביולוגיים ואנטומיים, שיכולים בהחלט להשפיע על המוכנות שלנו לעבור פרוצדורות רפואיות שונות. כך למשל, המערכת ההורמונלית עובדת שעות נוספת בתפוקה עודפת עם שינויים משמעותיים באיזון ההורמונלי השגרתי. בזמן ההיריון, צורך העובר סידן מגופה של האם, סידן שאמנם לא מגיע מהשיניים אלא מעצמות הגוף, אך בהחלט יכול להוביל לשינויים היקפיים בגוף כולו. במהלך תקופת ההיריון יכולה האישה לסבול מבצקות שונות, אפילו ברמה נקודתית ובלתי נראית ואלו יכולות להתרחש גם באזור הפנים והפה ולהשפיע על מידת הרגישות, זרימת הדם וכן הלאה. כל אלה חייבים להילקח בחשבון כאשר שוקלים את האופציה של השתלת שיניים בהריון – הליך כירורגי לכל דבר ועניין.

סוגים שונים של טיפולי שיניים

כדי לענות על השאלה האם נכון לבצע השתלת שיניים בהריון אם לאו, כדאי אולי להתחיל במיון טיפולי השיניים לשלוש קטגוריות המפתח:

  • טיפולי חירום – זיהומים קריטיים, כאב, פציעה/ תאונה, מורסות, גידולים שפירים או סרטניים ואפילו עששת עמוקה
  • טיפולים חיוניים – מחלות חניכיים, עששת וזיהומים כרוניים
  • טיפולים אלקטיביים – שיקום הפה, תותבות, שחזורים, ניתוחי חניכיים וכמובן השתלות שיניים

ככלל, התפיסה המקובלת היא, שבמהלך תקופת ההיריון לא רצוי לבצע טיפולים אלקטיביים. המדובר בטיפולים שאפשר בהחלט לכוון אותם לתקופה שלפני הכניסה להיריון או להשלים אותם לאחר הלידה, שכן אין דחיפות רפואית כלשהי להשלים אותם כאן ועכשיו. יחד עם זאת, כדאי אולי לפרט מעט את הדברים על פי רכיבי הטיפול האופייניים להשתלות שיניים כדי שנוכל לאחר מכן לבנות את התמונה מחדש עם מסקנה קצת יותר ברורה:

הרדמה – כל עוד מדובר בהרדמה מקומית ולא בהרדמה מלאה וכל עוד מדובר באישה בריאה עם הריון תקין, אין שום מגבלה על ביצוע הרדמה מקומית לצורך עריכת טיפול שיניים, אלא אם הרופא קובע אחרת.

טשטוש – עבור מטופלים רבים, כרוכים טיפולי שיניים ברמה גבוהה יחסית של לחץ ולחץ הוא בהחלט משהו שאנחנו רוצים להימנע ממנו בתקופת ההיריון. כדי להפחית את הלחץ עד כמה שניתן, רצוי להיעזר באמצעי טשטוש, שהמוכר שבהם הוא גז צחוק. יחד עם זאת, הדעות לגבי שימוש בגז צחוק במהלך תקופת ההיריון חלוקות למדי וההמלצה המקובלת היא לא להשתמש בגז צחוק במהלך ההיריון.

נטילת תרופות – החומרים הפעילים בתרופות יכולים בהחלט לחדור את השיליה ולהשפיע על העובר. כך למשל, תרופות אנטיביוטיות יכולות להשפיע על צמיחת עצמות העובר ואף להשפיע על גוון השיניים שלו. כל נטילת תרופות במהלך ההיריון מחייבת התייעצות מקדימה עם הרופא המטפל ובביצוע השתלת שיניים בהריון אי אפשר להתעלם מכך, שייתכן ויתפתחו סיבוכים שיחייבו ליטול תרופות שלא היה נכון ליטול אלמלא היה צורך הכרחי בכך.

פלואוריד – רכיב מפתח בחומרים רבים המשמשים במהלך טיפולי שיניים ונחשב לרכיב לא מומלץ לחלוטין במהלך הריון.

קרינת רנטגן – קרינת רנטגן היא קרינה מזיקה לכל אדם בכל גיל ובכל שלב חיים ועל אחת כמה וכמה כאשר מדובר באישה הרה. חלוקת התאים המהירה של העובר במהלך תקופת ההיריון הופכת את העובר לרגיש הרבה יותר לקרינה זו. מצד שני, באופן טבעי וביום יום נחשף גופה של האישה לקרינה מייננת מאינספור גורמים סביבתיים, בהיקף גבוה עשרות מונים מהקרינה של צילום סטאטוס אחד, שמבוצע בכל טיפול שיניים. מצד שני, השתלת שיניים הוא סוג של טיפול שבו דווקא מבוצעים מספר לא קטן של צילומי שיניים, צילומים פנורמיים ואפילו סריקת CT או טומוגרפיה רגילה.

פעולות כירורגיות – השתלות שיניים הן פרוצדורות מורכבות, שכרוכות גם בביצוע פעולות כירורגיות משמעותיות כדוגמת חיתוך רקמת החניכיים, קידוח בעצם הלסת, תפירה וכן הלאה. במהלך תקופת ההיריון עלולים להיות שינויים בלחץ הדם, בסמיכותו וברגישות הכללית של ההריונית, ברמה שעלולה להגביר את הסיכון לסיבוכים או לתגובה קיצונית לטעויות טיפול מקובלות ונפוצות, שאצל מטופל רגיל היו עוברות ללא חשש כלשהו.

אז מה נכון לעשות?

ובכן, כפי שניתן לראות, ישנם שיקולים בעד ונגד עריכת השתלת שיניים בהריון וכל אישה צריכה לעשות את החישובים שלה. ככלל, מאחר ומדובר בטיפול אלקטיבי, רצוי בהחלט לדחות את ההשתלה לאחר הלידה ולעשות אותה בראש שקט וללא חשש. יחד עם זאת, אם מכל סיבה שהיא קיימת איזושהי דחיפות לבצע את ההשתלה במהלך תקופת ההיריון, כדאי לדעת את הדבר הבא: השליש השני הוא השליש הבטוח ביותר לעריכת טיפולי שיניים. בשליש הראשון מתרחשת התפתחות איברי העובר והרגישות שלו היא בשיאה. בשליש השלישי היציבות של היולדת עצמה היא מוגבלת מאוד והשפעות ההיריון מגיעות לשיאן. השליש השני הוא למעשה השליש היציב ביותר, שבו אפשר בהחלט לשקול ביצוע של טיפולי שיניים מורכבים לרבות טיפולים אלקטיביים כדוגמת השתלת שיניים.

יחד עם זאת, אם אין שום סיבה למהר, אז עדיף לא למהר. רופא השיניים לא בורח והשתלת שיניים היא פרוצדורה שניתן בהחלט לבצע גם בעוד מספר חודשים מבלי לסכן את העובר ומבלי להיכנס ללחץ ופחדים סביב סיכון פוטנציאלי כזה. בכל מקרה, לפני כל טיפול שיניים ולבטח השתלת שיניים בהריון, חשוב להתייעץ הן עם הגניקולוג המטפל והן עם רופא השיניים ועל פי הצורך לבצע בדיקות מקדימות חיוניות כדי להבטיח את הבטיחות של ביצוע ההליך במהלך תקופת ההיריון.

לייעוץ עם רופא מומחה

אודות הכותב

מגזין דנטל

מגזין דנטל

אחרי כמה טיפולים מאוד רציניים בשיניים, החלטתי שאחנו מקימים מגזין בו ניתן את כל המידע אודות טיפולי שיניים, איך עושים את זה ואיפה.

small_c_popup.png

לא כדאי לפספס שיחת חינם עם יועץ מומחה

השאירו פרטים ונדאג שרופא יחזור אליכם לייעוץ

*בהתאם להנחיית משרד הבריאות, במהלך תקופת הסגר המרפאות שעובדות עם דנטלי תפעלנה כסדרן.