fbpx

השתלת שיניים בלסת התחתונה

השתלת שיניים בלסת התחתונה

תוכן עניינים

השתלת שיניים יכולה להתבצע בכל אחד מאזורי הפה לצורך השתלת שן אחת, גשר שיניים או קשת שיניים שלמה. לאורך שני העשורים האחרונים שולבו בתחום השתלות השיניים שורה ארוכה של פיתוחים טכנולוגיים לצד ידע מקצועי רב שנצבר, המאפשרים להשיג תוצאה טבעית, אסתטית ועמידה מאוד עם סיכון מזערי לסיבוכים. גם במקרה של השתלת שיניים בלסת התחתונה, ניתן לבצע השתלה של שן אחת, גשר שיניים או קשת תחתונה שלמה, הן בחלק האחורי של הלסת והן בחלקה הקדמי. בכל אחד מן המקרים הללו, ישנם דגשים שונים שיש לתת עליהם את הדעת ויש גם סיכון אחד שכדאי להכיר וללמוד על הדרך הטובה ביותר למנוע אותו.

השתלות שיניים שניתן לבצע בלסת התחתונה

השתלת שיניים בלסת התחתונה יכולה להתבצע כאמור, בשורה של מצבים אותם ניתן לכנס לשלושה מצבים מרכזיים:

  • השתלת שן בודדת – השתלה של שתל אחד להשלמת שן אחת חסרה. אופציית השתלה זו היא נפוצה מאוד ומבוצעת במקרה במטרה להחליף שן שבורה או שן "שחורה" או בכדי למלא מרווח שן שנעקרה בעבר.
  • השתלת גשר שיניים – השתלה של גשר שיניים, בדרך כלל על גבי שתל אחד או שניים. אופציית השתלה זו נפוצה מסיבות דומות ובנוסף מבוצעת בדרך כלל במסגרת טיפול היקפי לשיקום הפה. אופציה זו מתאימה גם להשתלה של שתי שיניים בודדות צמודות או סמוכות זו לזו.
  • השתלת קשת שיניים – השתלה של כל קשת השיניים התחתונה, בדרך כלל בשיטת All on 4 המאפשרת העמסה של קשת שיניים שלמה על 4 שתלים בלבד. אופציית השתלה זו מבוצעת במסגרת תכנית נרחבת לשיקום הפה במקרים של תאונה, פציעה, חסר מאסיבי של שיניים ו/או הזנחה ממושכת של הפה והשיניים עד כדי אובדן מרבית שיני הפה.

השתלת שיניים בלסת תחתונה קדמית

השתלה ספציפית הדורשת רמה גבוהה בביצוע היא השתלה של שיניים קדמיות בלסת התחתונה. בהשתלה זו חלים כל הסטנדרטים הנדרשים כמו בכל השתלת שיניים ובנוסף גם נדרש הרופא המטפל לעמוד בסטנדרטים גבוהים מאוד של אסתטיקה, על מנת להבטיח תוצאה אסתטית, טבעית ואותנטית, שבגינה בוחרים רבים מלכתחילה לעבור את ההשתלה. בהשתלה זו חשוב במיוחד לשמר גובה אחיד של קו החיבור בין השיניים לחניכיים ושל גובה בליטת השן ביחס לקשת השיניים הטבעיות. בנוסף, נדרשת הקפדה רבה על שחזור הפפילות – מפרצי החניכיים החודרים למרווחים בין השיניים ואוטמים אותם. בכדי להשיג את התוצאה האסתטית הנדרשת בנוסף לתפקוד מלא ועמידות גבוהה של השתלים, נדרש רופא מטפל ברמה גבוהה ורצוי גם ביצוע באמצעות טכניקת ההשתלה הממוחשבת.

סיכונים בהשתלות המבוצעות בלסת התחתונה

כמו כל הליך כירורגי, גם השתלות שיניים נושאות בחובן את הסיכון להתפתחות סיבוכים תוך כדי או לאחר הטיפול, אם כי רובם ככולם הם ברי תיקון. יחד עם זאת, בעולם השתלות השיניים ישנם שני סיכונים משמעותיים יותר, האחד אופייני להשתלות בלסת העליונה והשני בלסת התחתונה. בלסת העליונה, הסיכון העיקרי הוא פריצת חללי הסינוסים הממוקמים ממש מעל עצם הלסת העליונה. פריצה כזאת יכולה לגרום להפרעות בנשימה ובבליעה ואף להתפתח לכדי זיהומים ודלקות בסינוסים כמו גם פגיעה בשתלים עצמם. בלסת התחתונה הסיכון המרכזי הוא פגיעה בעצב הלסת התחתונה, שעובר משני צידי הלסת התחתונה ועד קו האמצע של הסנטר. פגיעה בעצב זה יכולה לגרום לאובדן תחושה, נימול או עקצוץ באופן זמני למשך ימים, שבועות או חודשים והיא יכולה גם לגרום לפגיעה תמידית בעצב. בשני המקרים ובכלל זה, גם בסיכון הפגיעה בעצב הלסת התחתונה במסגרת השתלת שיניים לסת תחתונה, ההתמודדות מבוססת על תכנון יסודי ומדוקדק, המבוסס על אמצעי הדמיה מתקדמים ורצוי גם תכנון ממוחשב כפי שנפרט כעת.

השתלת שיניים ממוחשבת – הדרך הנכונה והבטוחה ביותר לביצוע השתלות שיניים

לאורך שנים ארוכות בוצעו השתלות שיניים בכל חלקי הפה, ללא עזרת מחשב כלל, אלא שבשנים האחרונות הפכה האופציה של השתלה ממוחשבת לאופציה הנבחרת והמועדפת, הן על המטופלים והן על הרופאים עצמם. אבל לפני שנצלול אל תוך הסוגייה של השתלת שיניים בלסת התחתונה בשיטה הממוחשבת, ראוי לומר שגם בשיטה המסורתית ניתן להגיע לרמת דיוק גבוהה מאוד, אם כי במקרה זה התלות ברמה המקצועית של הרופא היא גבוהה יותר.

כדי להבטיח תכנון מדויק של ההשתלה נעשה שימוש בסט ארוך של צילומי רנטגן, צילום פנורמי וכן טומוגרפיה או סריקת CT. צילומים אלה מאפשרים לרופא לקבל תמונה מלאה על מבנה הלסת, מיקומי השורשים ובמקרה של לסת תחתונה, גם הנתיב המדויק בו עובר עצב הלסת התחתונה ובהתאם לכך לבנות תכנית טיפול מדויקת מאוד. אלא שהאתגר לא מסתיים בגיבוש תכנית הטיפול, אלא גם ובעיקר בהוצאתה אל הפועל בשלב המעשי וכאן הופכת הרמה המקצועית של הרופא למרכיב מכריע, שיכול להוביל להצלחה או לכישלון.

ואז נכנסה לתמונה הטכנולוגיה החדשה של השתלת שיניים ממוחשבת. הערך המוסף הפנומנלי שמציעה טכנולוגיה זו בא לידי ביטוי הן בשלב התכנון והן בשלב ההוצאה לפועל של התוכנית ברמת הדיוק המקורית שלה – שני קריטריונים חשובים להצלחה של כל השתלת שיניים בלסת התחתונה ומזעור הסיכון לפגיעה בעצב הלסת התחתונה. את שתי המטרות האלה משיגה הטכניקה הממוחשבת בשתי צורות:

הדמיה ממוחשבת תלת ממדית

את כל אותם צילומי רנטגן וסריקות CT, המבוצעים בשלב האבחון, מזין הרופא אל תוך מערכת ממוחשבת ייעודית הבונה מודל תלת ממדי של פה המטופל. מודל זה מאפשר לרופא לראות במדויק ומכל זווית אפשרית את כל חלקי הפה והלסת עד הנקודות העמוקות והנסתרות ביותר שבהם. בצורה זו יכול הרופא לבנות את תכנית הטיפול ברמת דיוק גבוהה הרבה יותר ועם ביטחון גבוה יותר בהחלטות המקצועיות המתקבלות על ידו. אבל כדי להבטיח שתוכנית הטיפול תצא אל הפועל באותה רמת הדיוק נדרש גם המרכיב הבא.

סד טיפול בהדפסה ממוחשבת

סד טיפול הוא סד פלסטיק המודפס באמצעות מדפסת תלת ממדית בזמן אמת בהתאמה אנטומית מלאה ומדויקת מאוד למבנה הפה והלסת של המטופל. לאורך הסד פזורים חורים במיקומים המדויקים בהם יש לבצע את קידוחי השתלים. חורים אלה מגבילים את הרופא לביצוע הקידוח בדיוק בזווית הנדרשת ובדיוק לעומק הנדרש ללא יכולת לסטות מהמידה הנדרשת.

השילוב של שני אלה מפחית בצורה דרמטית את הסיכון לפגיעה בעצב הלסת התחתונה ומבטיח תוצאות מדויקות יותר, אסתטיות יותר ועמידות יותר ולא פחות חשוב מכך, מאפשרות גם צמצום של היקף הפעולות הכירורגיות הנדרשות, מה שמקל ומקצר מאוד את תהליך ההחלמה והשיקום. אופציית ההשתלה הממוחשבת אינה בלעדית לטיפולי השתלת שיניים לסת תחתונה ומתאימה וחשובה באותה מידה גם בהשתלות לסת עליונה. מצד שני, השתלות בשיטה המסורתיות עדיין מבוצעות בצורה נרחבת ונחשבות גם הן לבטוחות מאוד.

אחרי שאמרנו את זה, אם אתם רוצים להבטיח את התוצאות הטובות ביותר, העמידות ביותר והאסתטיות ביותר ואם אתם רוצים למזער את הסיכון לפגיעה בעצב הלסת התחתונה למינימום האפשרי, האופציה לביצוע השתלת שיניים לסת תחתונה באמצעות הטכניקה הממוחשבת בהחלט אמורה להוות פרמטר חשוב ומרכזי בבחירת הרופא אצלו תעברו את טיפול ההשתלה.

לייעוץ עם רופא מומחה

אודות הכותב

מגזין דנטל

מגזין דנטל

אחרי כמה טיפולים מאוד רציניים בשיניים, החלטתי שאחנו מקימים מגזין בו ניתן את כל המידע אודות טיפולי שיניים, איך עושים את זה ואיפה.

small_c_popup.png

לא כדאי לפספס שיחת חינם עם יועץ מומחה

השאירו פרטים ונדאג שרופא יחזור אליכם לייעוץ

*בהתאם להנחיית משרד הבריאות, במהלך תקופת הסגר המרפאות שעובדות עם דנטלי תפעלנה כסדרן.