כדי ששתל דנטלי ימוקם בהצלחה, הוא זקוק לכמות מספקת של עצם כדי להשתלב בה ולהשיג תמיכה נאותה. אם המטופל חווה אובדן עצם, מצב זה עלול להשפיע באופן משמעותי על השתל.
לפני שתקבעו ביחד עם רופא השיניים אם אין לכם מספיק עצם להשתלה, ולפני שתרכיבו תכנית טיפול מותאמת אישית, כדאי שתדעו מה זה בדיוק השתלת שיניים למחוסרי עצם.
מהו אובדן עצם ואיך הוא מאובחן?
אובדן עצמות (אוסטאופורוזיס) הוא מצב שמתרחש כשהעצמות שבריריות וקיימת סבירות גבוהה יותר שהן יפגעו. כאשר מתרחש אובדן עצם בעצם הלסת, המצב עלול להשפיע באופן שלילי על תפקוד שתל דנטאלי, ואתם בהחלט לא רוצים שזה יקרה.
הדרך העיקרית שבה רופא השיניים ינקוט כדי לקבוע אם יש לכם אובדן עצם ואם המצב ישפיע על תהליך השתלת השיניים, היא באמצעות בדיקת צפיפות עצם. בדיקה זו מבוצעת על ידי צילומי רנטגן למדידת מספר גרם סידן ומינרלים אחרים בעצמות, הכלולים בחלק אחד של העצם.
אז למה אובדן עצם כל כך חשוב כשזה מגיע להשתלות שיניים?
כדי למקם שתל דנטאלי כראוי, רופא השיניים זקוק לכמות מספקת של עצם כדי להבריג את מנגנון התמיכה.
הסיבה העיקרית ששתלים יכולים להחזיק מעמד כל כך הרבה זמן ולהיות עמידים ביותר היא בזכות הבסיס האיתן של העצם, אבל קיימות שיטות לבצע השתלת שיניים למחוסרי עצם, כמו שתיכף נראה.
תיקון אובדן עצם להשתלת שיניים
קיימות שיטות שרופא השיניים יכול לנקוט בהן כדי להכין את הפה להשתלת שיניים לאחר אובדן עצם.
השתלת עצם
רופא השיניים יכול לבצע השתלת עצם, בהליך שמתבצע עם נטילת עצם ממקומות אחרים בגוף, כמו הסנטר או הירך, והצבתה באזור ההשתלה בפה. ניתן גם לבצע השתלת עצם תוך שימוש בחומרים מלאכותיים. השתלת שיניים למחוסרי עצם כרוכה בזמן החלמה שעשוי להיות שונה מהשתלת שיניים סטנדרטית, ותקופת ההחלמה תלויה בסוג שתל העצם שנבחר:
- אם העצם מגיעה מגוף המטופל, ולא מעצם סינטטית או מינרל עצם שעובד ממקורות מן החי, תהליך הריפוי יכול להיות מהיר וטוב יותר.
- אם העצם היא בצורת גוש, ייקח זמן רב יותר לריפוי בהשוואה לעצם שמגיעה בצורת חלקיקים.
- כמות אספקת הדם באזור ההשתלה תשפיע על זמן הריפוי.
- ככל שהמטופל מבוגר יותר, זמן ההחלמה נוטה להיות ארוך יותר.
רוצים שנתאם לכם ייעוץ עם מומחה להשתלות שיניים בהרדמה מלאה? השאירו פרטים:
הרמת סינוסים
בהליך הרמת סינוסים, רופא השיניים ירים את הלסת העליונה על ידי הכנסת חלק מהעצם לסינוס הלסת, האזור שמעל השיניים האחוריות משני צדי האף. הליך זה יתבצע כאשר לחלק האחורי של הלסת העליונה אין עצם מספקת להשתלת שיניים.
סיכוני השתלת שיניים למחוסרי עצם
בכל ניתוח או הליך פולשני כלשהו, קיימים סיכונים נלווים, ללא קשר לפשטות ההליך. באופן כללי, הסיכונים הנלווים לניתוחים כוללים דימום, זיהום ותגובות שליליות לחומר ההרדמה. בנוסף לסיכונים אלה, להליך השתלת שיניים למחוסרי עצם יש סיכונים נוספים:
- כאב.
- נפיחות.
- פגיעה עצבית.
- דחיית הגף את השתלת העצם.
- דלקת.
- ספיגה מחודשת של שתל העצם על ידי הגוף.
ייעוץ לפני ההליך עם רופא השיניים לגבי סיכונים אלה והשיטות שניתן לנקוט בהן כדי למזער אותם, יעזור לקבלת החלטה מושכלת לביצוע ההליך.
נתוני מחקרים על שיעורי ההצלחה
למרות הסיכונים הכרוכים בהליך, יש לו אחוזי הצלחה גבוהים. ברור שהניתוחים האלה אינם מוצלחים במאת האחוזים, היות וכל מטופל וכל הליך שונים, אבל על פי מחקר שנערך על ידי המרכז הלאומי למידע על ביוטכנולוגיה, הליך זה זכה לשיעורי הצלחה בין 74-85%, אצל מטופלים בוגרים.
טיפול תחזוקה לאחר השתלת שיניים למחוסרי עצם
רופא השיניים יקבע תכנית טיפול לתחזוקת השיניים החדשות לאחר ההשתלה. הוא ירשום תרופות לנטילה בתקופה שלאחר ההליך, ויצייד את המטופל בצעדים למניעת אובדן עצם עתידית, כגון שמירה על היגיינת פה נאותה, הקפדה על תזונה מאוזנת ובריאה, צריכת שפע סידן, ונטילת תוסף פרוביוטיקה.
במקרי בהם אתם חווים אובדן עצם נוסף לאחר השתלת השיניים, האפשרות הטובה ביותר היא לפנות לרופא השיניים לצורך נקיטה בצעדים וטיפולים תרופתיים מתאימים. בשל ההשפעות החמורות של אובדן עצם, הצעד הטוב ביותר לנקוט בו הוא לשמור על היגיינת פה טובה ולקבל טיפולי תחזוקה קבועים אצל רופא השיניים.