הופעת כאב לאחר טיפול שיניים היא אינה תופעה חריגה, אפילו מתבקשת. דברים אלה נכונים עבור מרבית טיפולי השיניים ולבטח עבור השתלות שיניים, שמבוססות על סדרה של פעולות כירורגיות הפוצעות, הן רקמות רכות והן רקמות קשות בפה. יחד עם זאת, לא כל כאב שמופיע לאחר טיפול שיניים הוא כאב טבעי וסביר כחלק מתהליך ההחלמה. ישנם כאבים שמופיעים לא כתוצאה מתהליך ההחלמה, אלא דווקא כתוצאה מהיווצרות בעיה חדשה המחייבת טיפול. בשורות הבאות נדבר על כאבים לאחר השתלת שיניים, נלמד ממה הם נגרמים, מתי הם סבירים וטבעיים ומתי הם דורשים תשומת לב רפואית.
כאבים בטיפולי שיניים בכלל
כמעט כל טיפול שיניים כרוך במידה כזאת או אחרת של הליכים כירורגיים. גם בביצוע סתימה פשוטה, מבוצעות פעולות כירורגיות לניקוי הכותרת וצוואר השן ולשיוף הכותרת לצורך יישום חומר הסתימה. בטיפולי שורש הליכים אלה יורדים עד לשורש השן. עקירת שן כרוכה אף היא בפעולה כירורגית אגרסיבית של ניתוק רקמות ופגיעה בכלי דם רבים בחניכיים. בכל המקרים הללו, מבוצעות פעולות כירורגיות הפוגעות ברקמות ופוצעות אותן עד כאב. הטיפול עצמו מבוצע תחת הרדמה בדיוק מהסיבה הזאת – הכאב יכול להיות רב ונדרשת הרדמה כדי שניתן יהיה להשלים את ההליכים הכירורגיים מבלי לגרום לסבל עבור המטופל. אלא שבתום הטיפול, חומר ההרדמה והשפעתו מתפוגגים להם ואנו נותרים רק עם הכאב. כאבים לאחר טיפולי שיניים היא תופעה מוכרת ובכל פרוצדורה של טיפול שיניים, ניתנות למטופל הוראות לגבי שימוש במשככי כאבים למשך מספר ימים עד להתפוגגות הכאב והחלמת הרקמות באזור הטיפול.
השתלת שיניים – הליך ניתוחי כירורגי שכאב בצדו
בניגוד למרבית טיפולי השיניים, שכל אחד מאיתנו עובר במהלך חייו, השתלת שיניים הוא טיפול ניתוחי כירורגי לכל דבר ועניין ויכול להתבצע גם בתנאים של הרדמה מלאה. במסגרת ההליך, מבוצעות שורה של פעולות כירורגיות אגרסיביות ובכלל זה חיתוך החניכיים לצורך חשיפת מסת העצם, ביצוע קידוחי עומק לתוך עצם הלסת, הברגת השתל תוך יצירת לחץ על מסת העצם כולה ולבסוף תפירת החניכיים והחזרתן למקומן. כפי שניתן לראות, מדובר בסט שלם של הליכים כירורגיים במדרג גבוה יותר מאלו המיושמים במרבית טיפולי השיניים האחרים, מה שמבטיח כמעט באופן ודאי הופעה של כאבים לאחר השתלת שיניים. כיום מבוצעות השתלות שיניים בטכניקות ממוחשבות חדשניות ומדויקות, שבין היתר, מצמצמות את היקף הפעולות הכירורגיות הנדרשות ומאפשרות החלמה קלה ומהירה יותר, אם כי עדיין לא פוטרות אותנו לגמרי מהכאב, לו אנחנו בהחלט יכולים לצפות גם לאחר השתלה שבוצעה בטכניקה המתקדמת ביותר. אחרי שאמרנו את זה, כפי שנגלה מיד, לא כל כאב שמופיע לאחר השתלת שיניים הוא כאב סביר וטבעי וישנם מקרים בהם הופעת הכאב משקפת בעיה המחייבת תשומת לב רפואית.
כאבים לאחר השתלת שיניים – מה מספר לנו הכאב ואיך אפשר להתמודד איתו?
למרבה הצער, כל מה שיכולים כאבים לאחר השתלת שיניים לספר לנו הוא, שיש בעיה. הם לא יכולים לספר לנו מהי הבעיה או אם הבעיה היא סבירה וטבעית כחלק מהליך ההחלמה הנורמלי או שמדובר בבעיה חריגה שדורשת טיפול. את זה נצטרך להבין באמצעות סימנים אחרים שמייד נפרט. מן הצד השני, לא משנה ממה נובע הכאב, זה לגמרי לגיטימי ומתבקש שנעשה את כל מה שאפשר כדי להפיג אותו. לאחר השתלת שיניים תקבלו מרופא השיניים דף הוראות, שבו מפורט כל המידע הנדרש לכם לגבי התנהלות לאחר ההשתלה, התמודדות עם כאב ומצבים בהם יש לפנות לטיפול רפואי באופן מידי. ככלל, כאבים לאחר השתלת שיניים יכולים להימשך מספר ימים, אבל עם מגמה מובהקת של דעיכה ושיפור. לכם עצמכם יש תפקיד חשוב ומרכזי בהפחתת כאבים לאחר השתלת שיניים ואפילו במניעת סיבוכים לאחר הטיפול. כדי להפחית את רמת הכאב ולהבטיח החלמה כמה שיותר קלה ומהירה, הקפידו על הכללים הבאים:
- הימנעו מצחצוח שיניים למשך יממה לאחר ביצוע ההשתלה
- עד להסרת/ היעלמות התפרים, צחצחו את השיניים בזהירות והימנעו מצחצוח אזור ההשתלה עצמו
- הימנעו משתייה חמה למשך יומיים לאחר ההשתלה
- למשך מספר שעות לאחר ההשתלה, הימנעו מאכילה בכלל ולאחר מכן אכלו מזונות רכים ועדיף גם קרים עד להתפוגגות הכאב והרגישות
- הימנעו מפעילות גופנית מאומצת ומכל פעילות שכרוכה בעליית הדופק ולחץ הדם
- היעזרו במשככי כאבים סטנדרטיים להפגת הכאב (במקרים חריגים של רגישות יתר, יוכל הרופא לרשום לכם משככים חזקים יותר)
- הקפידו להגיע לפגישת הביקורת 7-10 ימים לאחר ההשתלה
- שימו לב להופעת סימנים חשודים כפי שנפרט כעת ואם הופיעו כאלה – אל תזניחו
מתי הכאב מעיד על בעיה המחייבת תשומת לב רפואית?
לצד כאבים לאחר השתלת שיניים שהם לגמרי צפויים ונורמליים, יכולים להופיע גם כאבים שאינם מהווים חלק טבעי וסביר מתהליך ההחלמה, אלא דווקא משקפים בעיה הדורשת טיפול – לרוב כתוצאה מפגיעה בעצב, פגיעה במסת העצם (סדק או שבר) או התפתחות מצב דלקתי בחניכיים, באזור בו הוחדרו השתלים. במקרים אלה נרצה לשים לב לתסמינים חשודים ובראשם:
- הופעת חום מקומי (תחושת חום מקומי באזור הטיפול)
- עליית חום גוף כללי
- נפיחות חריגה שאינה פוחתת
- דימום בלתי פוסק או חוזר ונשנה
- הופעת מוגלה (ואיתה גם ריח רע בפה)
- הופעת כאב חריג בעוצמתו
בכל אחד מן המקרים האלה, אין להמתין עד לפגישת הביקורת שנקבעה (בדרך כלל 7-10 ימים לאחר ההשתלה) – צרו קשר בהקדם עם הרופא המטפל לצורך קבלת ייעוץ ועל פי הצורך גם טיפול מתאים.
האם הכאב מעיד על איכות הטיפול?
ובכן, כל עוד מדובר בכאבים נורמליים וטבעיים, המופיעים לאחר ההשתלה כמו בכל טיפול שיניים אחר, התשובה היא לחלוטין לא. אבל גם כאשר מתהווים כאבים חריגים המשקפים התפתחות של סיבוך, אין זה אומר שהטיפול בוצע בצורה לא איכותית. אפשר להגדיר זאת כך – טיפול לא מקצועי ולא איכותי הוא בהחלט פתח להיווצרות בעיות וסיבוכים יוצרי כאב, אבל לא כל סיבוך יוצר כאב מעיד בהכרח על טיפול לקוי. הופעת סיבוכים היא תופעה בלתי נמנעת בעולם הכירורגיה, לעיתים בשל נקודת הפתיחה האנטומית והרפואית של המטופל לפני הטיפול, לעיתים בשל התנהלות שגויה של המטופל עצמו לאחר הטיפול ולעיתים גם בשל ביצוע לקוי של הטיפול על ידי הרופא המטפל.
בבחירת הרופא המטפל, אתם בהחלט רוצים לעשות את המאמץ הנדרש כדי לוודא שאתם מניחים את הפה שלכם בידיים טובות ומקצועיות, לא רק בכדי להפחית את ההסתברות להופעת סיבוכים, אלא גם כדי להבטיח תוצאות מיטביות ועמידות מרבית של השתלים. מאידך, חשוב לזכור שסיבוכים לא בהכרח מעידים על רמת המקצועיות של הרופא וגם טיפול השתלת שיניים מוצלח במיוחד יכול לגרור אחריו כאבי החלמה נורמליים לצד כאבים הנובעים מהופעת סיבוכים נקודתיים. אם סיבוכים כאלה אכן הופיעו (תוכלו לזהות אותם כאמור, הן באמצעות הכאב והן באמצעות התסמינים אותם פירטנו לעיל), פשוט פנו לרופא המטפל לקבלת הטיפול הנדרש. למעט מקרים נדירים במיוחד, שאין טעם בכלל להזכירם, כלל הסיבוכים המופיעים לאחר השתלת שיניים הם ברי טיפול שמרני ובמקרה הגרוע ביותר, יכולים להיות מטופלים באמצעות הליך כירורגי נקודתי נוסף.