כמעט כל אדם רוצה ליהנות מבריאות שיניים תקינה לכל החיים, אך במקרים מסוימים עלולות להיווצר נסיבות שמובילות את רופא השיניים להמליץ על עקירה כירורגית לטובת בריאות השיניים. ולמרות שרוב השיניים ניתנות לעקירה בקלות, לפעמים מתעורר צורך בהליך מורכב יותר.
הנה הסיבה לכך שעקירה כירורגית של שיניים עשויה להיות נחוצה, ואיך רופא השיניים מבדיל בין פרוצדורה זו לבין עקירה רגילה או הליכים אחרים.
למה אי אפשר להימנע מעקירה כירורגית?
ההסתדרות לרפואת השיניים בישראל מסבירה שהמקרים המצדיקים עקירה הם טראומה, מחלות או צפיפות שיניים. כאשר לא ניתן לתקן שן בסתימה או בכתר בעקבות תאונה או ריקבון עמוק, עקירה כירורגית עשויה להיות השיטה הטובה ביותר.
במקרים אחרים, שיניים שאינן נתמכות על ידי מספיק עצם כתוצאה ממחלת חניכיים, מועמדות גם הן לעקירה. יתכן שיהיה צורך לעקור גם שיניים נגועות, שאינן מגיבות לטיפול שורש.
קחו בחשבון שיתכן שהאורתודנט ימליץ על עקירה או שתיים לפני שיהיה צורך בעקירה כירורגית, בגלל שיניים צפופות. באופן דומה, במקרים רבים יש לעקור שיני בינה בגלל המיקום הלא נוח שבו הן צומחות, מאחורי השיניים הטוחנות.
עקירות פשוטות לעומת עקירות כירורגיות
כששן גלויה מעל קו החניכים ורופא השיניים יכול לעקור אותה בקלות באמצעות מלקחיים, ההליך נקרא עקירה פשוטה. אם טרם צמחה שן תנודתית יותר, לעומת זאת, רופא השיניים צריך להסיר רקמת חניכיים או עצם על מנת לחלץ אותה.
הליך זה נקרא עקירה כירורגית, ומחייב תפרים לסגירת האזור כדי שהוא יוכל להחלים כראוי. הרופא עשוי גם לרשום תרופות ספציפיות נגד כאבים לאחר ההליך.
הסיבות לעקירה כירורגית
עם ביצוע צילומי רנטגן ובדיקת השן, רופא השיניים יכול ברוב המקרים לקבוע אם העקירה תהיה פשוטה או כירורגית. אך קיימים מקרים בהם עקירה פשוטה הופכת לכירורגית. אם שן נשברת במהלך ההליך, למשל, יתכן שיהיה צורך להוציא אותה בחלקים.
ברוב המקרים, יש לעקור שיני בינה בעקירות כירורגיות, היות והן נפגעות, כלומר, אינן מתפרצות לחלוטין לפה. מצב זה מחייב חיתוך עצם ורקמות. הסרת שיניים שבורות בצורה קשה, או שורשים מפותלים ארוכים מצריכים עקירות כירורגיות. במקרים אחרים, העצם סביב השן הפכה להיות צפופה, וכתוצאה מכך יש צורך בעקירה כירורגית.
רוצים שנתאם לכם ייעוץ עם מומחה להשתלות שיניים בהרדמה מלאה? השאירו פרטים:
מה הסיכונים של עקירה כירורגית?
קיימים כמה סיכונים נלווים לעקירה כירורגית, אבל אם רופא השיניים ממליץ על ההליך, היתרונות עולים על הסיכוי הקטן לסיבוכים.
ברוב המקרים, לאחר עקירה כירורגית נוצר קריש דם באופן טבעי באזור העקירה – החור שממנו חולצה השן. אם זה יקרה, רופא השיניים יגן על האזור על ידי הנחת חומר הרגעה למשך מספר ימים. במהלך תקופה זו ייווצר קריש חדש.
סיכונים אחרים כוללים:
- דימום שנמשך יותר מ-12 שעות.
- חום וצמרמורות קשים, שמאותתים על אפשרות זיהום.
- בחילות או הקאות.
- שיעול.
- כאבים בחזה וקוצר נשימה.
- נפיחות ואדמומיות באזור הניתוח.
חשוב לפנות לרופא השיניים אם אחד או יותר מהתסמינים האלה לא נעלמים מעצמם כעבור מספר שעות, או שהם מחמירים ולא מגיבים למשככי כאבים במרשם.
הנחיות התאוששות לאחר עקירה כירורגית
עקירה כירורגית כרוכה בתפר אחד או יותר באזור העקירה. לא משנה אם העקירה הייתה פשוטה או כירורגית, תמיד חשוב להקפיד על הוראות רופא השיניים בפרק הזמן הדרוש להתאוששות, על מנת להאיץ את ההחלמה ולהימנע מסיבוכים. ההנחיות הן:
- להציב תחבושת קטנה למשך חצי שעה לאחר העקירה, כדי לעזור בעצירת הדימום.
- להימנע מאכילה ושתיה או דיבור מוגזם במהלך השעתיים הראשונות לאחר העקירה.
- לשתות הרבה מים פושרים או קרים לאחר שהדימום שוכך.
- להקפיד על תזונה מתאימה, אך להתחיל עם נוזלים צלולים, ולאכול מזונות רכים ביום הראשון.
- אין לשטוף את הפה או לצחצח שיניים במשך 12 שעות.
- יש להימנע מצחצוח האזור בו בוצעה עקירה כירורגית, למרות שניתן לשטוף את הפה בעדינות עם שטיפת פה מדוללת, או מים פושרים מהולים ברבע כפית מלח.
- אין להשתמש בקשיות או לעשן במשך היום הראשון.
- יש להקפיד על הוראות רופא השיניים לשימוש בתרופות כאב שנקבעו.
- חשוב להתקשר אל הרופא אם מופיע דימום או כאב מתמשך.
בשורה התחתונה, בלי פאניקה!
עקירה כירורגית אולי נשמעת מפחידה קצת, אבל עם ההליכים המודרניים ושיטות ההרדמה המתקדמות של היום, אין לכם מה לדאוג.
לאחר תקופת ההחלמה אתם יכולים להתייעץ עם רופא השיניים שלכם לגבי האפשרויות להחלפת שיניים על מנת להשיב את התפקוד והיופי לחייכם.