טיפול עקירה הוא טיפול, שלרוב נחשב לפחות "מפחיד" אבל ליותר אגרסיבי. במהלך העקירה, לא נעשות פעולות בתוך חלל הפנים של השן לניקוי המוך והתעלות ולכן בגדול, ההליך מבוצע "הרחק" מהאזורים הרגישים. יחד עם זאת, עקירה היא אירוע לא פשוט שבו למעשה עוקרים שן ממקומה – הליך שהוא גם סופי ובלתי הפיך וגם יכול ליצור טראומה נקודתית לא פשוטה באזור העקירה. במקרה של עקירה כירורגית הדברים יכולים להיות אף מורכבים יותר ובהתאם לכך, במקרה של עקירה כירורגית, המחירים יכולים לנוע על פני טווח רחב יותר.
תחילה, מהי עקירה ומהי עקירה כירורגית?
עקירה היא פעולה שמטרתה לנתק את השן מאחיזתה בחניכיים ובעצם הלסת ולמעשה להוציא אותה ממקומה. פעולת העקירה היא בדרך כלל פעולה פשוטה יחסית מבחינה כירורגית, ומבוצעת באמצעות הרדמה מקומית בלבד. התחושה שעלולה להיות בולטת יותר מכל תחושה אחרת במהלך העקירה היא תחושת הלחץ, הנובע מהחדרת הכלים אל תחתית השן במטרה לנתק אותה ממקומה. יחד עם זאת, על אף שמדובר בפעולה פשוטה יחסית, האתגר האמתי מתחיל אחרי שהשן נעקרה ממקומה. הליך כזה פוגע בכלי הדם העוברים במקום ויכול לגרום לדימום מאסיבי אותו יש לחסום באופן מיידי. לאחר העקירה נותר למעשה חלל ריק במקום בו הייתה פעם שן וכעת יש להמתין להגלדת האזור וסגירת החלל. לאורך תקופה זו עלולים להופיע כאבים, אך בעיקר חוסר נוחות וכן יש חשיבות רבה לניקוי הפה לאחר כל ארוחה, על מנת להבטיח שחלקיקי מזון לא חודרים אל תוך החלל הריק.
עקירה רגילה היא עקירה של שן שבולטת מעל גובה החניכיים ומספקת נקודת אחיזה למשיכתה וניתוקה ממקומה. לעומת עקירה פשוטה זו, ישנה עקירה כירורגית שנחשבת למורכבת יותר ומבוצעת על ידי כירורג פה. במקרה הזה, השן למעשה נסתרת מתחת לחניכיים וכדי לעקור אותה יש לבצע פעולות כירורגיות לחיתוך החניכיים וחשיפת השן עצמה בכדי שניתן יהיה לאחוז בה ולעקור אותה. המקרים הבולטים ביותר בהם נדרשת עקירה כזאת כוללים: עקירה של שיני בינה שטרם פקעו או פקעו באופן חלקי מאוד, עקירה של שיירי שן שנשברה והותירה אחריה את חלק השן הנסתר במקומו, עקירה של שן שהתפוררה לאורך זמן (בדרך כלל לאחר טיפול שורש או בעקבות הזנחה ארוכה) וכל שנותר ממנה הוא החלק "הקבור" בתוך החניכיים. בכל המקרים האלה, עקירת השן יכולה להתבצע אך ורק במסגרת הליך כירורגי שכרוך בחיתוך החניכיים לצורך חישוף השן.
באילו מקרים נרצה לעקור שן במסגרת עקירה כירורגית?
מן הסתם, אם אתם מתעניינים בביצוע עקירה כירורגית, מחירים הוא בהחלט פרמטר שיכול לעניין אתכם, אבל תחילה עליכם לוודא שזהו אכן ההליך הנכון לכם. ככלל, עקירה, מכל סוג שהוא, היא המוצא האחרון כשכלו כל הקיצים ואין דרך אחרת לטפל בבעיה. הסיבה לכך היא מאוד פשוטה: מרגע שעקרנו את השן, לא תצמח עוד שן חלופית במקומה וההעדפה היא תמיד לשמור את השיניים הטבעיות והמקוריות שלנו. יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם אין שום ברירה אחרת מלבד לעקור את השן וישנם מקרים אחרים בהם העקירה היא חלק מהליך רחב יותר, לרוב בהליכי השתלת שיניים.
אחד המקרים השכיחים ביותר לביצוע עקירה כירורגית הוא המקרה של עקירת שיני בינה. במקרה הזה אין לנו כל בעיה עם כך שהן לא תגדלנה מחדש, שכן שן בינה היא שריד אבולוציוני שאין לו שימוש בעולם המודרני ולרוב, פרט לכאב הוא לא מוסיף דבר לחיינו. העניין הוא, שכאב השיניים שמייצרות לנו שיני בינה יכול להתחיל עוד הרבה לפני שהן פקעו כשבמקרים רבים הן כלל לא מצליחות לפקוע. במקרים אלה, השן נותרת "קבורה" בתוך החניכיים, לוחצת עליהן מלמטה ומניעה תהליך דלקתי שיוצר כאב עז. במקרים אלה לא נרצה להמתין עד לפקיעת השן, לבטח לאור העובדה שכלל לא בטוח שהיא תפקע מבעד לחניכיים, מה שאומר שנרצה לבצע עקירה כירורגית כדי להסיר את השן ולהניח את כל העניין מאחורינו.
עקירה כירורגית נדרשת גם כאשר נותרו בתוך החניכיים שאריות של שן שנרקבה, התפוררה או נשברה ולעיתים גם שיירי שן שנותרו בחניכיים לאחר עקירה כושלת. בחלק מן המקרים המניע יהיה התפתחות כאב ותהליכי דלקת סביב שיירי השן הללו ובמקרים אחרים המניע יהיה הרצון לבצע שיקום פה ולהשתיל שן או לעשות גשר כתר במקום השן החסרה. בכל המקרים, עקירה כירורגית היא הפרוצדורה, שבאמצעותה נעקור את השן מתוך החניכיים.
כמה זה עולה?
כפי שאמרנו קודם לכן, בביצוע עקירה כירורגית, המחירים יכולים לנוע על טווח גדול יותר וגבוה יותר מאשר עקירה רגילה. הסיבה המרכזית לכך היא כמובן ההליך הכירורגי המורכב, הנדרש בעקירה כירורגית ואינו נדרש בעקירה רגילה, אך גם טיפול שהוא יותר מורכב מבחינת טשטוש והרדמה, כשלרוב נרצה לבצע את העקירה הכירורגית בשילוב של הרדמה מקומית וגז צחוק גם יחד. בביצוע עקירה כירורגית, המחירים מושפעים בעיקר מהמקום בו אתם מבצעים את העקירה. אם תבחרו לבצע את העקירה במסגרת קופת החולים בה אתם מבוטחים ויש לכם ביטוח בסיסי בלבד, אתם יכולים לצפות לעלות דומה לזו שתגבה מכם מרפאה פרטית, אלא אם אתם מבוטחים בביטוח ביניים או ביטוח פרימיום.
ככלל, עקירה כירורגית בשוק הפרטי תעלה לכם בין 600 ל-1,000 שקלים, אלא אם מדובר בעקירה כירורגית של שן בינה, אז יכול המחיר להגיע גם קרוב ל-2,000 שקלים. במסגרת קופת החולים אתם יכולים לצפות לרף התחתון של הטווח הנ"ל, קרי 400-600 שקלים עבור ביטוח בסיסי ומחירים שיכולים לרדת עד כדי 200 שקלים עבור ביטוחי ביניים ופרימיום.
איפה נכון לבצע את העקירה?
זה לגמרי טבעי וסביר אם בביצוע עקירה כירורגית מחירים ישפיעו על ההחלטה שתקבלו, אך חשוב מאוד לוודא שאתם לא מקבלים את ההחלטה אך ורק על פי מחיר תוך הזנחה של הפרמטרים האחרים החשובים. ככלל, עקירה כירורגית היא פרוצדורה שדורשת התמחות וניסיון של הרופא המטפל ולכן חשוב לוודא שאתם בוחרים רופא מקצועי. לעניין זה יש לציין, שגם קופות החולים יודעות להציע היום מומחי כירורגיית פה ועצם הדרישה לרופא מקצועי לא מחייבת פנייה לשוק הפרטי, אם כי בשוק הזה תוכלו למצוא מבחר גדול יותר של רופאי שיניים מקצועיים בעלי התמחות בתחום ספציפי זה.
בביצוע עקירה כירורגית, המחירים יכולים לנוע על פני טווח רחב עם פערים שיכולים להיות משמעותיים למדי בין השוק הפרטי ובין קופות החולים, במיוחד אם אתם מחזיקים בביטוח ביניים או פרימיום. במקרה כזה, אתם בהחלט יכולים למקד את מאמצי החיפוש שלכם ברופא מקצועי בקופת החולים בה אתם חברים, אבל חשוב שאכן תעשו זאת ולא תישענו על זרי הדפנה של המחיר הנמוך והאטרקטיבי שגובה מכם קופת החולים עבור טיפול שבשוק הפרטי היה עולה לכם הרבה יותר.
לבסוף, מה שבאמת חשוב הוא שתקפידו מאוד על היגיינת הפה לאחר ביצוע העקירה ותמלאו אחר הוראות הרופא אחד לאחד מבלי לסטות מהן, עד לריפוי מלא של פצע העקירה, פצע שיכול להיות משמעותי למדי במקרה של עקירה כירורגית.