כדי לבצע בחוכמה הליך עקירה כירורגית להסרת שן בינה אחת או יותר, ארבע השיניים הבוגרות הקבועות הממוקמות בפינות האחוריות של הפה, בחלק העליון והתחתון, צריכות להתפתח כראוי.
אם לשן בינה אין מקום לגדול, וכתוצאה מכך מתרחש כאב, זיהום או בעיות שיניים אחרות, סביר להניח שתצטרכו לעבור הליך עקירה כירורגית שן בינה. הליך זה מתבצע על ידי רופא שיניים או כירורג פה.
מטרת ההליך היא למנוע בעיות עתידיות פוטנציאליות, וחלק מרופאי השיניים ומנתחה הפה ממליצים על עקירת שן בינה גם אם השיניים המושפעות אינן גורמות לבעיות בהווה.
אילו בעיות עלולות להתרחש עם שיני בינה שאינן צומחות כראוי?
שיני בינה, או טוחנות שלישיות, הן השיניים הקבועות האחרונות המופיעות בפה. שיניים אלה מופיעות בדרך כלל בין הגילאים 17-25. יש אנשים שאצלם מעולם לא התפתחו שיני בינה, ואצל אחרים, שיניים אלו מתפרצות כרגיל, ממש כפי שהופיעו השיניים הטוחנות האחרות שלהם, ואינן גורמות לבעיות.
אצל אנשים רבים מתפתחות בעיות שיני בינה, עם מצבים שבהם לשיניים אין מספיק מקום להתפרץ לפה או להתפתח כרגיל. מצבים אלו עשויים להתרחש באופן חלקי או מלא.
שן בינה שאינה מתפתחת כראוי עשויה:
- לגדול בזווית לכיוון השן הבאה.
- לגדול בזווית לכיוון החלק האחורי של הפה.
- לגדול בזווית ישרה לשיניים האחרות, במצב שבו שן הבינה "שוכבת" בתוך עצם הלסת.
- לגדול ישר למעלה או למטה כמו השיניים האחרות, כך להישאר כלואה בתוך עצם הלסת.
למה לבצע עקירה כירורגית של שן בינה?
סביר להניח שתזדקקו להליך עקירה שכזה, אם הצמיחה הלקויה של שן בינה אחת או יותר מובילה לבעיות כמו:
- כאבים.
- לכידת שאריות מזון ופסולת מאחורי שן הבינה.
- התפתחות זיהום או מחלת חניכיים.
- ריקבון שיניים בשן בינה שהתפרצה חלקית.
- נזק לשן סמוכה או לעצם שמסביב.
- התפתחות ציסטה סביב שן הבינה.
- סיבוכים עם טיפולי יישור שיניים אחרות (כמו למשל עם יישור שיניים מהיר) (כמו למשל עם יישור שיניים מהיר) .
סיכוני עקירה כירורגית של שן בינה
ברוב המקרים, עקירת שן בינה אינה גורמת לסיבוכים, (מוזמנים לקרוא על עקירה כירורגית כללית) אך כששן בינה אחת או יותר צומחות באופן לקוי, נדרש הליך עקירה כירורגית שן בינה, שכולל ביצוע חתך ברקמת החניכיים והסרת העצם. לעתים נדירות, סיבוכים יכולים לכלול:
- שקע יבש כואב באזור הניתוח, או חשיפת עצם כשקריש הדם לאחר הניתוח גורם לסיבוכים.
- זיהום באזור המטופל כתוצאה מחיידקים או חלקיקי מזון לכודים.
- נזק לשיניים עצבים, עצם לסת או סינוסים קרובים.
מהלך ניתוח לעקירת שן בינה
רופא השיניים או מנתח הפה עשויים להשתמש באחד משני סוגי הרדמה, תלוי במורכבות הצפויה של עקירה כירורגית בשן הבינה, ורמת הנוחות שלכם. האפשרויות כוללות הרדמה מקומית או הרדמה מלאה.
במהלך עקירה כירורגית שן בינה, רופא השיניים או מנתח הפה נוקטים בצעדים הבאים:
- ביצוע חתך ברקמת החניכיים כדי לחשוף את השם והעצם.
- הסרת עצם החוסמת את הגישה לשורש השן.
- חלוקת השן לחלקים אם כך קל יותר להסיר אותה.
- הסרת השן.
- ניקוי אזור השן שהוסרה מכל פסולת מהאזור או מהעצם.
- תפירת הפצע שנסגר כדי לקדם ריפוי, אם כי צעד זה לא תמיד הכרחי.
- מיקום תחבושת באזור העקירה כדי לשלוט בדימום ולעזור בהיווצרות קריש דם בריא.
רוצים שנתאם לכם ייעוץ עם מומחה לעקירות כירורגיות של שיני בינה? השאירו פרטים:
לאחר עקירה כירורגית של שן בינה
אם עברתם עקירה כירורגית של שן בינה בהשפעת הרדמה מלאה, אתם מועברים לחדר התאוששות לאחר ההליך. אם קיבלתם הרדמה מקומית, סביר להניח שזמן ההחלמה יהיה קצר, ויתרחש עוד כשאתם על כיסא טיפול השיניים.
בתקופת ההחלמה מהניתוח, יש להקפיד על הוראות רופא השיניים לגבי:
דימום
מעט נוזל דם עלול להתרחש ביום הראשון לאחר עקירה כירורגית שן בינה. מומלץ להימנע מיריקה מוגזמת על מנת שלא לנתק את קריש הדם מאזור הניתוח. יש להחליף את התחבושת באזור לפי הוראות רופא השיניים.
טיפול בכאבים
יתכן שתוכלו להתמודד עם הכאבים באמצעות משכך כאבים ללא מרשם כמו אקמול או אדוויל, או עם תרופות נגד כאבים במרשם רופא השיניים או מנתח הפה.
תרופות נגד כאבים במרשם עשויות להועיל במיוחד אם הוסרה עצם במהלך ההליך. החזקת חבילות קרות על הלסת עשויה גם היא להקל על הכאב.
נפיחות וחבורות
מומלץ להשתמש בחבילות קרח לפי הוראות רופא השיניים. כל נפיחות בלחיים בדרך כלל משתפרת בתוך יומיים-שלושה, ותסמינים אלו יכולים להימשך מספר ימים נוספים. אם הנפיחות אינה שוככת כעבור שבוע, יש לפנות לקבלת טיפול רפואי מידי.
פעילות
לאחר הניתוח, חשוב לתכנן לנוח להמשך היום, וניתן לחדש את הפעילות הרגילה למחרת, אך למשך שבוע לפחות, מומלץ להימנע מפעילות מאומצת שעלולה לגרום לאיבוד קריש דם מאזור הניתוח.
שתייה
יש לשתות הרבה מים לאחר הליך עקירה כירורגית של שן בינה. אין לשתות משקאות חריפים, קפאין, משקאות מוגזים או חמים ביממה הראשונה. אל תשתו עם קש לפחות במשך שבוע כי פעולת היניקה עלולה לנתק את קריש הדם מאזור הניתוח.
אכילה
אכלו רק מזונות רכים, כמו יוגורט או דייסה, במשך היממה הראשונה. אפשר להתחיל לאכול אוכל חצי מוצק, כשניתן לסבול אותו בנוחות. יש להימנע ממאכלים קשים, לעיסים, חמים או מתובלים שעלולים לגרות את אזור הניתוח.
היגיינת פה
אין לצחצח שיניים, לשטוף את הפה, לירוק או להשתמש בשטיפת פה במהלך היממה הראשונה לאחר הליך עקירה כירורגית שן בינה.
כעבור יממה, חשוב להיות עדינים במיוחד עם צחצוח שיניים בסמוך לפצע הניתוח, ולשטוף בעדינות את הפה במי מלח חמים כל שעתיים ואחרי הארוחות, במשך שבוע.
עישון
אם אתם מעשנים, הימנעו מעישון לפחות שלושה ימים לאחר הניתוח, ואם אפשר, מומלץ להמתין זמן רב יותר מזה. שימוש במוצרי טבק לאחר ניתוחי פה יכול לעכב את הריפוי ולהגדיל את הסיכון לסיבוכים.