בגילאים צעירים, ארבע השיניים הקבועות האחרונות המופיעות בפה הן הטוחנות השלישיות, שנקראות גם שיני בינה. אך במקום לתת לנו את החוכמה שהיינו רוצים, הן גורמות לבעיות במקרים רבים, אפילו עבור אלו מאיתנו שמקפידים על בריאות הפה הטובה ביותר.
כשמתעוררות בעיות שיני בינה, רופאי שיניים ממליצים לרוב על עקירת שן בינה כלואה, ויש כמה סיבות לכך שזוהי ההמלצה החכמה ביותר שתקבלו.
מה זה שיני בינה כלואות?
שיני בינה יכולות להיות שימושיות כמו כל אחת מהשיניים האחרות, אך מכיוון שהן נמצאות בחלק האחורי של הפה, לרוב אין להן מספיק מקום לגדול. אין זה יוצא דופן ששיני בינה גדלות עקום או נכלאות בצדדים בתוך הלסת, מה שמונע מהן להתפרץ כראוי לפה.
מצב זה נקרא שן בינה "כלואה", ולפי ההסתדרות לרפואת שיניים בישראל, מצב זה מתרחש אצל שבעה מתוך עשרה מטופלים, מה שמוביל לצורך בהליך עקירת שן בינה כלואה.
סוגיות בריאותיות עם שיני בינה כלואות
יש שיני בינה שאינן גורמות לתסמינים, אך יתכן שמתרחשת בעיה בהתפתחותן, או שקיים סיכון גבוה להתפתחות של בעיה שאולי אינכם מודעים לה.
קיימות עדויות מדעיות חזקות המראות כי שיני בינה אשר ממוקמות באופן עקום או שאינו בריא או שאינו אופטימאלי, או במצבים בהם שיני הבינה לא התפתחו באופן מלא, עלול להתפתח מצב של זיהום שמתרחש בתוך השן ולהשפיע על השיניים האחרות.
בחלק מהמקרים עלולה להתפתח עששת שמגיעה למצב של כאבים. אם השיניים הסמוכות לשיני בינה כלואות מתפוררות, יהיה צורך בצע תיקון על ידי רופא השיניים, לאחר עקירת שן בינה כלואה. (רצוי לקרוא על עקירה כירורגית שן בינה)
הריקבון עלול להגיע למצב שבו יש להסיר גם את השיניים מלפנים, וכך גם במקרה של מחלת חניכיים. לפעמים ציסטות עלולות להיווצר סביב שן הבינה, כאשר נוזלים ממלאים את השק שמקיף את השן המתפתחת.
למה להסיר שיני בינה כלואות?
יש ארבע נסיבות שעשויות להוביל את רופא השיניים להמליץ על הליך עקירת שן בינה כלואה:
- שיניים בריאות עשויות להיפגע כששינה בינה כלואות דוחפות כנגד הטוחנות הסמוכות.
- שיני בינה כלואות נוטות להירקב או לפתח זיהומים, מכיוון שקשה להגיע אליהן עם מברשת השיניים.
- חיידקים סביב השן הפגועה עלולים להוביל למחלות חניכיים, לחדור למחזור הדם ולהשפיע באופן שלילי על הלב ועל איברי גוף אחרים.
- ציסטות או גידולים מלאי נוזלים נוצרים לעתים סביב דופן שן בינה כלואה, וגורמים לנזק לעצם הלסת, לעצבים באזור ולשיניים סמוכות.
צעדי זהירות שחשוב להקפיד עליהם לפני העקירה
אם יש לכם בעיה רפואית שמחייבת אתכם להתחיל בנטילת תרופות כמו מדכאי חיסון או תרופות המשפיעות על העצמות, מומלץ לקיים הערכה של השיניים, כולל שיני הבינה, לפני תחילת נטילת תרופות אלה.
אם מתבצעת עקירת שן בינה במהלך נטילת תרופות אלו, תהליך הריפוי עשוי להימשך יותר, ובמקרים נדירים, יתכן ששקע השן לא יתרפא כלל. ההערכה עשויה להמליץ על הצורך להסיר שיניים שהתחזית לגביהן אינה חיובית, כולל שיני הבינה.
במקרים בהם אתם מתכוונים לטוס לחו"ל למשך זמן רב, ולא תהיה לכם גישה זמינה או קלה לרופא שיניים או רופא מומחה, ניתן לשקול טיפול בשיני הבינה ובשיניים האחרות לפני הטיסה.
רוצים שנתאם לכם ייעוץ עם מומחה לעקירות כירורגיות? השאירו פרטים:
העיתוי הטוב ביותר לעקירת שן בינה כלואה
בכל פעם שרופא השיניים שלכם מגלה בעיות או מרגיש ששיני הבינה שלכם עלולות ליצור סיבוכים בפה, הוא כנראה יציע לכם לעבור הליך עקירת שן בינה כלואה, ולעקור שן אחת או את כולן, גם אם הן אינן גורמות לבעיות בהווה.
קל יותר להסיר שיני בינה כשאתם צעירים יותר, מאשר כשאתם מבוגרים, מכיוון שהשורשים אינם מפותחים לחלוטין והעצם סביב השיניים אינה צפופה. כלומר, יש סיכוי קלוש יותר לפגוע בעצבים, ובשיניים או בעצמות מסביב במהלך העקירה.
בפגישת ייעוץ, אפשר לדבר על כל ההליך
ברוב המקרים בהם התפתחה בעיה עם שיני בינה, או שקיים סיכון גבוה להיווצרות שן בינה כלואה, ניתן יהיה להסיר אותה לחלוטין או בחלקה.
במהלך פגישת ייעוץ מקדימה לפני עקירת שן בינה כלואה, רופא השיניים ידון איתכם בפירוט לגבי אפשרויות אלו, ויסביר לכם את הסיכונים האפשריים המעורבים בהליך. יתכן שיהיה צורך גם להסיר את שיני הבינה העליונות.