תקופת ההיריון היא תקופה בה עובר הגוף שינויים רבים, הן שינויים מבניים ובראשם התנפחות הבטן, אך גם שינויים במבנה כלי הדם והעצמות והן שינויים הורמונליים, שמשפיעים בתורם על שורה של מערכות בגוף. ואכן, ענף הרפואה כולו נוהג להתייחס לטיפולים במהלך תקופת הריון כטיפולים מובחנים, הדורשים תשומת לב מיוחדת. דברים אלה נכונים כמובן גם לגבי טיפולי שיניים, לבטח אם מדובר בטיפולים המגלמים בתוכם פרוצדורות כירורגיות כמו למשל בהשתלת שיניים, אבל גם במקרה של יישור שיניים בהריון. דברים אלה נכונים במיוחד לאור העובדה שטיפול יישור שיניים הוא טיפול שיכול להתפרש על פני חודשים ארוכים ואף שנים, מה שמעלה את הסיכוי לכניסה להריון תוך כדי טיפול. אז האם נכון להתחיל טיפול יישור שיניים והאם נכון להמשיך בו במהלך תקופת הריון? התשובות בשורות הבאות.
יישור שיניים בהריון – האם זה מסוכן?
השאלה החשובה ביותר היא כמובן שאלת הבטיחות – האם זה מסוכן לעבור טיפול שיניים במהלך תקופת ההיריון והתשובה היא מעט מורכבת. ככלל, הסיכון העיקרי הנובע מביצוע יישור שיניים בהריון הוא סיכון הרנטגן. צילום רנטגן הוא צילום שכרוך בקרינה שאינה בריאה לאדם ולכן הנטייה היא להתייחס אל כל צילום רנטגן כאל גורם סיכון אצל כל אדם. אצל אישה בהריון הסיכון הוא אף גבוה יותר בשל סכנת החשיפה של העובר לקרינת הרנטגן. על אף זאת, חשוב לדעת שמדובר בסיכון מזערי, אם בכלל (גם במהלך השליש הראשון להריון, דרך אגב) ועל אף שהגישה הסולידית דוגלת במקסימום בטחון והימנעות לחלוטין מצילומי רנטגן במהלך תקופת ההיריון, בפועל הסיכון הוא ברמות מזעריות למדי. חשוב גם לזכור שקרינה היא סוגייה בעייתית לא רק בחדר רופא השיניים. במהלך שגרת היום שלנו אנו נחשפים לקרינה מייננת משורה ארוכה של גורמים סביבתיים וברמות גבוהות יותר מאלו שמאפיינות צילום רנטגן. יחד עם זאת ואחרי שאמרנו את זה, אם את רוצה להיות תמיד בצד הבטוח ביותר, כדאי בכל זאת להתייחס לסיכון קרינת הרנטגן כסיכון קונקרטי ונוכח.
איך זה אמור להשפיע על ההחלטה שלך לעבור יישור שיניים?
ובכן, בטיפולי שיניים נהוג להבחין בין שלושה סוגי טיפולים: טיפולי חירום, טיפולים חיוניים וטיפולים אלקטיביים. טיפולי חירום הם טיפולים שיש לבצע באופן מיידי וההתחשבות בהריון כמעט ואינה קיימת. כאשר עולה הצורך בטיפולים כאלה, הסיכון שיכול לנבוע מאי ביצוע הטיפול הוא גבוה לאין שיעור מהסיכון שיכול לנבוע מביצוע הטיפול בתקופת הריון ולכן תמיד נבצע טיפול חירום בכל עת ובכל מצב. טיפולים אלה יכולים לכלול גידולים למיניהם, מורסות, טראומה לפה, זיהומים משמעותיים וכמובן כאב. טיפולים חיוניים הם טיפולים שחשוב לבצע אותם בהקדם, אך בהחלט יש מקום לבחון את השפעתם על המטופל ועל פי הצורך את האפשרות לדחות מעט את הטיפול. טיפולים אלה כוללים למשל טיפול בדלקות חניכיים, זיהומים כרוניים וטיפול בעששת. לבסוף, הטיפולים האלקטיביים הם טיפולים שאין שום הכרח לבצע אותם בכלל ולבטח לא עכשיו. ייתכן כמובן שישנו הכרח אסתטי או הכרח אחר, אך לא מדובר בהכרח רפואי ולכן נחשבים טיפולים אלה לטיפולי בחירה. ישנם מקרים בהם ימליץ הרופא להימנע לחלוטין מביצוע הטיפולים ללא קשר לעיתוי שלהם וישנם מקרים בהם ימליץ הרופא או יחליט המטופל בעצמו, לדחות את הטיפול למועד נוח יותר. יישור שיניים בהריון היא דוגמא קלאסית לטיפול אלקטיבי שניתן בהחלט לדחות אותו עד לאחר ההיריון ולכן, בהחלט רצוי לשקול בחיוב לדחות טיפול יישור שיניים עד לגמר ההיריון ואז לעבור את הטיפול בראש שקט.
ומה אם את כבר במהלך טיפול?
כפי שאמרנו בתחילה, סיטואציה אופנית בממשק שבין טיפולי יישור שיניים ובין תקופות הריון היא סיטואציה בה את כבר עוברת תהליך יישור שיניים ובמהלך הטיפול את נכנסת להריון. במקרה כזה עולה השאלה האם נכון להפסיק את הטיפול או שאפשר להמשיך איתו? התשובה היא שאם את כבר בטיפול, התועלת בהפסקת הטיפול, אם בכלל קיימת תועלת כזאת, היא לבטח קטנה יותר משמעותית מהתועלת להמשיך בטיפול ולסיימו. על כן, בכל מקרה בו את נכנסת להריון תוך כדי טיפול יישור שיניים, ההמלצה היא בהחלט להמשיך בטיפול כרגיל, אם כי מומלץ ליידע את האורתודנט המטפל על עצם קיום ההיריון. אחרי שאמרנו את זה, אם את מתכננת להיכנס להריון בשנה הקרובה, מומלץ שלא להתחיל את טיפול יישור שיניים בידיעה אם קיימת סבירות גבוהה שהוא יגלוש אל תוך תקופת ההיריון.
האם ישנם עוד שיקולים נגד עריכת הטיפול בתקופת הריון?
מעבר לסוגיית הרנטגן, ישנם שני שיקולים נוספים שכדאי להכיר סביב האופציה לעבור טיפול יישור שיניים בהריון:
- הקאות – בעיקר במהלך החודשים הראשונים להריון, את עלולה לסבול מהקאות חוזרות ונשנות. הקאות אלה בנוכחות התקני המתכת בפה, יכולות ליצור מצב של העלאת רמת החומציות בפה, מה שעלול להוביל להתפתחות בעיות שיניים כלליות שונות.
- רגישות יתר – שינויים הורמונליים שעובר הגוף שלך במהלך תקופת ההיריון יכולים לגרום להתרחבות כלי דם והגברת זרימת הדם, גם באזור הפה והלסת. במהלך הריון יכולות להיווצר גם בצקות, שיכולות להגיע גם לאזור הפה, גם אם אתם לא ממש מרגישה אותן או מודעת לקיומן. במצב כזה, הפעלת לחץ על השיניים והזזתן ממקומן (הפעולה המבוצעת בתהליך יישור שיניים), יכולה ליצור המון אי נוחות, להיות כואבת יותר ואולי גם להוביל לסיבוכים שונים של נפיחות ודימום.
כפי שאת יכולה להעריך, שיקולים אלה אינם נחשבים לסיכונים ולכן נתונים לגמרי לשיקול דעתך. יחד עם זאת, בין שאת בוחרת להתחיל טיפול יישור שיניים בהריון ובין שאת נאלצת להמשיך בטיפול שהתחלת בו לפני כניסתך להריון, חשוב מאוד שבמהלך תקופת ההיריון תקפידי ביתר שאת על סוגיית היגיינת הפה, לרבות צחצוח שיניים פעמיים או שלוש ביום, שימוש בחוט דנטלי, ביצוע שטיפת פה וביצוע ביקורת אצל שיננית אחת לרבעון ואצל רופא שיניים אחת לשישה חודשים.
שיקול נוסף שכדאי לקחת בחשבון, אם כי מדובר בשיקול שולי יחסית, הוא סוגיית נוחות הישיבה על כיסא הטיפולים לאורך זמן. טיפולים אורתודנטיים הם טיפולים שנחשבים לארוכים למדי ולאורך הטיפול הכללי, תצטרכי להגיע לאורתודנט לצורך מתיחת הגשר, ביצוע תיקונים קטנים, ביצוע בדיקות ומעקב. ביקורים אלה אצל האורתודנט יכולים להימשך זמן לא קצר, שאותו תצטרכי לעבור על כיסא הטיפולים כשאת בהריון. לא כל הנשים רגישות לסוגיה הזאת, אבל אם את דווקא כן, חשוב שתהיי מודעת לכך ולכל הפחות תגיעי עם כרית שתספק לך תמיכה טובה לקשת הגב לאורך הטיפול.
בשורה התחתונה, יישור שיניים בהריון הוא לא מקור לדאגה, הוא לא יוצר סיכון משמעותי כלשהו וגם אם תחליטי לעבור אותו, זה בסדר. מצד שני, אם את רוצה מקסימום בטיחות לעובר ולא רוצה לסכן אותו גם ברמת סיכון של אחד למיליון או אם את מעדיפה שלא לחוות את אי הנוחות הכרוכה בביצוע הטיפול במהלך ההיריון, אין שום סיבה שלא תדחי את הטיפול במספר חודשים עד לאחר הלידה. זאת אולי האופציה הבטוחה והשלווה ביותר שאת יכולה לקבל ומרבית רופאי השיניים גם ימליצו לך בדיוק עליה.